tirsdag 11. mars 2014

Bringebærmousse-kake


Mandelbunn:                                       Kryddermarinerte bjørnebær:                        Italiensk marengs:
200 g malte mandler                            1 pose (400 g) frosne bjørnebær                  120 g eggehvite (4 stk)
250 g melis                                         200+100g Sukker                                        1dl Vann
3 egghviter                                          0,5 + 2,5 dl vann                                          40 g – 200 g sukker
2 ss hvetemel                                       1 stk kanelstang
                                                           1 stk stjerneanis
                                                           5 hele pepperkorn

                                                          1 vaniljestang, delt på langs og skrap ut innholdet


 Bringebærmousse:
240 g italiensk marengs (se egen oppskrift)
5 gelatinplater
500 g bringebær, gjerne fryste
1 vaniljestang, deles på langs og skrap ut frøene
2,5 dl kremfløte

Slik gjør du:

*Mandelbunn: Pisk eggehviter og melis til marengs.Ha forsiktig inn malte mandler og hv.mel. Ha røren på bakepapir og stryk utover slik at du får et ca. 1 cm tykt lag.-180 grader i ca 30 min.

*Kryddermarinerte bjørnebær: Ha 200 g sukker og 0,5 dl vann i en tykkbunnet kjele og smelt sukkeret til karamell på middels sterk varme.Etter 5-10 minutter kommer det frem en lys brun farge og da begynner karamellen å bli ferdig.
*Deretter tar du 2,5 dl vann i gryten.Rør inn vannet litt av gangen til karamellen en løst opp i vannet. Tilsett resten av sukkeret og krydderet og la da småkoke i ca. 10 minutter.
*Sil fra krydderet og ha de frosne bjørnebærene i en liten gryte eller ildfast form. Hell den varme sukkerlaken over bærene og la stå til det er romtemperert. Bærene kan brukes i kaken med en gang, men aller best smaker det hvis du lar bærene ligge i sukkerlaken i kjøleskapet over natten.

*Italiensk marengs: Pisk eggehvite og 40 g sukker halvstivt.Bland resten av sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4-5 minutter uten omrøring til det blir en sirup. Danner det seg skum langs kanten på kjelen, tas dette av med en skje.
*Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen.Pisk så marengsen på full hastighet til den er romtemperert – det tar ca. 15 minutter. Sett i kjøleskapet.

*Bringebærmousse: Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter.Mos bringebær gjennom en finmasket sil. Varm halvparten av bringebærpuréen i en kjele. Ta kjelen av platen.Klem vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme puréen. Bland godt. Tilsett resten av pureen og rør det godt sammen. Ha pureen i en bolle og la den stå i romtemp til den blir romtemp.ca. 15-20 minutter.
*Når pureen er kald, piskes den inn i den kalde marengsen med en visp.Ha vaniljefrø i kremfløten og pisk kremfløten til krem. Bland kremen inn i bringebær-marengs blandingen i to omganger med en slikkepott.


TIPS: Vil du ha den litt mer elegant, så har du på 1 pk bringebær gele på toppen (bruk halve vannmengden av det som står på pakken), og pynter med frukt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar